تخمه آفتابگردان میوه آفتابگردان است که آفتابگردان متعلق به جنس هلیانتوس از خانواده Asteraceae است، گیاهی یک ساله است.
به آن گل آفتابگردان نیز میگویند و در کتابهای چینی باستان به آن گل شور، داوودی ژانگ، یانگ یانگوا و غیره نیز میگویند.
گل آفتابگردان بومی جنوب غربی آمریکای شمالی است، در اصل یک گونه وحشی بود، پس از کشت برای مشاهده، به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت و در اوایل قرن شانزدهم به اروپا معرفی شد.
کشور من حداقل حدود چهارصد سال است که آفتابگردان کشت می کند.
در دو دهه گذشته، تولید تخمه آفتاب گردان چینی به سرعت توسعه یافته است و خروجی تخمه آفتابگردان در جهان پس از سویا به یک محصول روغنی مهم تبدیل شده است و در کشور من به طور گسترده کشت می شود.
همچنین نام های مختلفی برای تخمه آفتابگردان در مکان های مختلف وجود دارد.
به عنوان مثال، آنهوی لینگبی تخمه آفتابگردان را ژوانلیان نامیده است، احتمالاً به این دلیل که آفتابگردان با خورشید می چرخد و شکل آن شبیه نیلوفر آبی است، بنابراین نام خود را گرفته است؛ در مغولی به آن « نارنهوا » می گویند که به معنی گل خورشید است.
در زمان های قدیم، بسیاری از هموطنان زن مغولی “نارنهوا” نام داشتند.
محتوای چربی تخمه آفتابگردان می تواند به حدود 50٪ برسد که عمدتاً چربی غیر اشباع است و کلسترول ندارد ؛ محتوای اسید لینولئیک می تواند به 70٪ برسد که به کاهش سطح کلسترول خون بدن انسان کمک می کند و برای محافظت از سلامت قلب و عروق مفید است.
دانه آفتابگردان سرشار از آهن، روی، پتاسیم، منیزیم و سایر عناصر کمیاب است که در پیشگیری از کم خونی و غیره تاثیر دارد، همچنین منبع خوبی از ویتامین B1 و ویتامین E است.
3. خوردن روزانه یک مشت تخمه آفتابگردان می تواند ویتامین E مورد نیاز بدن انسان را برای یک روز تامین کند.
برای تثبیت احساسات، جلوگیری از پیری سلولی و پیشگیری از بیماری های بزرگسالان مفید است.